Monovision

Monovision är en ögonlaser elle rlinsbytes- metod för korrigering av ålderssynthet (presbyopi). Vi korrigerar ditt ena öga för fokus på långt håll, och det andra ögatför nära.

ögonlaser eller RLE med monovision är lämpligt för tidig ålderssynthet som inte kan ha multifokala linser

Monovision kan vara lämpligt för dig i ett tidigt stadium av ålderssynthet (presbyopi).

Vi kan skapa samma tillstånd permanent med ögonlaser förutsatt du har burit kontaktlinser med olika styrka för avstånd respektive nära håll i vardera öga. Det kan ta ett tag innan du vänjer dig. Du måste ha testat detta en längre period. Din optiker kan hjälpa dig med kontaktlinser för monovision. Vi kan ge dig permanent monovision med ögonlaserbehandling eller RLE opertaion för god syn på långt håll med ena ögat och nära håll med det andra. Ditt dominanta öga behandlas vanligtvis för avståndsseende.

Ålderssyntheten orsakas av det naturliga biologiska åldrandet av linsen i ditt öga. Du förlorar förmågan att kunna växla fokus på långt håll respektive nära håll, det vill säga ackommodera.

Ögonlaserbehandling i båda ögonen är inte möjligt för dig som med  ålderssynthet. Vi utför RLE (linsbyte) om det är möjligt eller monovision vid utvalda fall. Förutsättningar måste finnas och du bör ha använt denna metod som kontaktlinsbärare innan.

RLE är primärt den ögonoperation som är mycket lik en gråstarroperation/kataraktkirurgi  och bäst lämpad för åldersynthet. 

Fråga din läkare.

Boka tid för undersökning för Linsbyte/ RLE 
Längtar du efter att se klart utan glasögon och linser? Vi tar reda på om ögonlaser  eller Linsbyte är genomförbart efter undersökning av dina ögon. Vi utför linsbyte för dig som är över 40 år och ögonlaser under 40 år. Prata med läkaren om vad som är bäst för just dina ögon.
Boka undersökning – Linsbyte/ RLE eller Ögonlaser

Boka tid för ögonundersökning på Optalux Ögonmottagning

Boka tid på Optalux Ögonkliniker:

  • Ring 08 66 222 30 för egen bokning.
  • Dagliga akuta tider finns.
  • Remisser från sjukhus, vårdcentraler, ögonläkare, andra specialistläkare, och optiker tas emot elktroniskt eller per post.
  • Avgiftsfri för Barn under 18 år och äldre än 85 år
  • Frikort gäller

boka tid på optalux ögonmottagning