Information om Linsbyte/RLE och ögonlaser

LINSBYTE / RLE

Denna metod tillämpas för dig som är äldre än 40 ÅR.

LINSBYTE / RLE ÄR EGENTLIGEN SAMMA OPERATION SOM MAN UTFÖR VID GRÅSTARROPERATION. MAN TÖMMER LINSENS INNEHÅLL OCH LÄGGER EN AVANCERAD PLASTLINS I SÄCKEN OCH DEN LINSEN ÄR SPECIALANPASSAD FÖR VARJE ÖGA FÖR ATT RÄTTA TILL ALLA SYNFEL SOM FINNS I DET ÖGAT. RESULTATET ÄR ATT MAN BLIR HELT GLASÖGONFRI BÅDE PÅ NÄRA HÅLL OCH PÅ AVSTÅND.  MAN SLIPPER HELT ENKELT GLASÖGON BÅDE VID BILKÖRNING OCH VID LÄSNING. MAN OPERERAR OFTAST BÅDA ÖGONEN SAMTIDIGT ELLER IBLAND VID 2 OLIKA TILLFÄLLEN. LÄKNINGSTIDEN ÄR ETT PAR VECKOR INNAN DET ÄR 100% BRA SYN MEN DIREKT EFTER OPERATIONEN KLARAR MAN SIG ÅKA KOMUNALT OCH MAN SER BRA . FÖR VARJE DAG SOM GÅR EFTER OPERATIONEN BLIR SYNEN BÄTTRE. OPERATIONEN ÄR SMÄRTFRI. 

MER INFORMATION FÅR DU I SAMBAND MED DIN UNDERSÖKNING HOS DIN ÖGONKIRURG PÅ OPTALUX ÖGONKLINIK ODENPLAN.

Är det en smärtsam operation?

Det är samma operation som gråstarroperation och det ska inte göra ont. 

 

Gör man operationen i narkos (Sovs man ner) ? 

Nej, operationen görs i lokalbedövning med ögondroppar som bedövar ögat. Om man inte har fobier eller rädsla utöver det vanliga så ska det inte vara problem. Din ögonkirug bedömer om du är lämplig kandidat eler inte

 

Vad är för operation man gör när man pratar om linsbyte/ RLE ?

Det är samma operation som gråstarr. Man tömmer innehållet av linssäcken och lägger in en avancerad lins istället som rättar till alla synfel inklusive läsningsförmågan.

 

Hur lång tid tar innan synen är helt återställd efter linsbyte?

Det varierar mellan olika personer men man kan komma och åka hem ensam utan medsagare och man klarar av att åka hem själv. 

 

Vilken lins opereras i ögat i samband med Linsbyte /RLE i syfte att slippa helt glasögonen efteråt?

PANOPTIX TORIC från företaget Alcon är den premium lins som är både multifokal och rättar till alla synfel inklusive Astgmatismen(Brytningsfelet) och även återställer läsförmågan.

 

Finns det risker med en ögonoperation?

Det finns små risker för både  komplikation samt infektionsrisk. Ingen operation är helt riskfritt med noll risk. Riskerna för komplikation ligger på cirka 1 på 3000  för infektion och cirka 1/1000 för övrig komplikationer som kräver fler åtgärder/ operationer innan patienten är nöjd och man uppnåt rätt resultat. Ibland kan man inte operera multifokal lins i ögat och det blir en såkallad monofokal lins som följd av en komplikation. Detta innebär att synfel kan kvarstå som måste rättas till med glasögon iallafall. 

 

 Hur mäter man att vilken lins passar just mina ögon?

Optalux använder helhetssystemet Varion från Alcon för beräkning och vissa mätningar i processen. Det är en metod med säkraste och bästa resultaten både i USA och i övriga världen. 

 Håller linsen livet ut?

Det inopererade linsen ska fungera livet ut.  Det är engångsåtgärd man gör för livet och linsen ska hålla livet ut. 

Kan man få sena besvär?

Det finns cirka 10-15% risk att man utvecklar såkallad efterstarr. Det leder att syn kan långsamt bli sämre och man söker läkare.  En membran bakom det inopererade linsen som måste putsas med laser är vad efterstarr är. behandlingen är en snabb och enkelt åtgärd som görs vid behov om det behövs.  Detsamma med efetrstarr kan ske för dem som opererats för gråstarr. 

En del kan efter operationen uppleva en Gloria / Halofenomen runt ljusföremål som beror på att hjärnan ha rinte vant sig vid dem nya linserna och med tiden ska försvinna. 

En del kan se små prickar i synfältet som  beror på oklarheter / Kondensationer i glaskroppen. Detta kan man få oavsett även om man inte opererat sina ögon för gråstarr / RLE / Linsbyte men risken är något större att det kan uppstå mindre oklarheter i glaskroppen som försvinner oftast mellan 6-12 månader efter opertaionen men det är inget farligt och upplevs inte besvärande av dem flesta. 

  

 


 

ÖGONLASER

vad finns det för olika ögonlasermetoder?

Det finns enkelt sagt ytmetoden LASEK och lockmetoden (flikmetoden) LASIK. "NoCut", "No Flap", "NoTouch", "cTEN" är samma som TransPRK (Transepithelial photorefractive keratectomy), och det liknar LASEK.

ReLEx Smile är en ny och välbeprövad ögonlasermetod. Läs mer om ReLEx Smile.

Vår primära fokus på Optalux är att erbjuda dig hög medicinsk kompetens, säkerhet och kvalitet.

vilken ögonlasermetod använder ni?

Vi utför ögonlaser med välbeprövade och säkra ögonlasermetoder som även passar dig med större synfel – TransPRK och LASEK.

Din ögonlaserbehandling utförs efter noggrant genomförda mätningar

hur förbereder jag MIG innan min förundersökning?

Du behöver vara utan kontaktlinser innan din förundersökning och ögonlaserbehandling:

 • 3 dagar från endagslinser
 • 5 dagar från silikonlinser eller kontaktlinser du sover med
 • 14 dagar från håra linser

Det är viktigt att du inte bär kontaktlinser innan din förundersökning samt innan ögonlaserbehandlingen för en korrekt bedömning av dina ögon. Du kan använda glasögon som vanligt.

medicinska förutsättningar för korrigering av synen med ögonlaser

 • Över 18 år med stabil syn det senaste året.
 • Synfelnärsynthet (myopi) upp till -6 dioptrier eller översynthet (hyperopi) upp till +2 dioptrier. Astigmatism (brytningsfel) upp till -3  dioptrier  behandlas.
 • Om du har värden utanför dessa rekomenderas du göra ICL som inte görs på Optalux Ögonklinik.
 • Ingen ålderssynthet. Om du utvecklats åldersynthet rekomenderas du göra RLE som inte görs på Optalux ögonklinik.
 • God syn med glasögon eller kontaktlinser är krav.
 • Friska ögon – inga ögonsjukdomar som Keratokonus och ingen större ärrbildning på hornhinnan.
 • Inte gravid eller ammande.

hur lång tid tar förundersökningen

Förundersökningen tar 15 minuter.

hur lång tid tar ögonlaserbehandlingen?

Din ögonlaserbehandling tar endast några minuter för båda ögonen. Du behöver vara i behandlingsrummet i ungefär 20 minuter.

gör ögonlaserbehandlingen ont?

Nej, ögonlaserbehandlingen är smärtfri.

vad kan jag få för obehag efter min ögonlaserbehandling

Du kan uppleva en viss smärta dag 2 och 3 efter ögonlaserbehandlingen. Obehagen kan vara sveda, smärta, torrhetskänsla och ljuskänslighet. Dessa besvär är övergående.

Du behöver droppa med tårsubstitut i några veckor efter din laserbehandling. Vi står till ditt förfogande om du behöver hjälp.

Du behöver använda solglasögon upp till tre månader efter din ögonlaserbehandling. Solglasögon motverkar ljuskänslighet och skyddar dina ögon mot solens skadliga UV-strålning.

hur länge håller min nya ögonlaserbehandlade syn?

Det håller i regel livet ut.  

behandlar ni båda ögonen samtidigt med ögonlaser?

Ja, vi ögonlaserbehandlar båda dina ögon vid ett och samma tillfälle.

hur lång tid efter min ögonlaserbehandling ser jag resultat?

Din syn stabiliseras till 90 % av vad som är optimalt redan efter cirka en vecka. Det är individuellt hur snabbt du får fullgod syn. En märkbar förbättring förväntas 1-2 veckor efteråt. De flesta har fullgod och stabil syn 4 veckor efter sin ögonlaserbehandling. Förbättringen av din syn efter ögonlaserbehandling är en pågående process och för vissa kan det ta längre tid.

när kan jag börja jobba och/eller studera efter ögonlaserbehandlingen?

Du kan börja jobba ca 7 dagar efter din ögonlaserbehandling med metoderna TransPRK och LASEK. Du har inte rätt till sjukskrivning. Du bör för säkerhets skull ta ledigt från jobb och/eller studier i ungefär en vecka efter din ögonlaserbehandling.

när kan jag börja idrotta efter min ögonlaserbehandling?

Du kan börja idrotta redan en vecka efter din ögonlaserbehandling.

Boka tid för ögonundersökning på Optalux Ögonmottagning

Boka tid på Optalux Ögonkliniker:

 • Ring 08 66 222 30 för egen bokning.
 • Dagliga akuta tider finns.
 • Remisser från sjukhus, vårdcentraler, ögonläkare, andra specialistläkare, och optiker tas emot elktroniskt eller per post.
 • Avgiftsfri för Barn under 18 år och äldre än 85 år
 • Frikort gäller

boka tid på optalux ögonmottagning