Översynthet (Hyperopi)

Optalux utför operationer om du vill helt slippa läsglasögon. Fråga din läkare.

Översynthet (hyperopi) eller långsynthet är ett synfel som gör att du ser bra på nära håll men sämre på avstånd.

orsaker till översynthet

Översynthet är ett synfel som uppstår när ögat har för svag brytningskraft i förhållande till ögonglobens längd.

De flesta föds med översynthet (hyperopi) eftersom ögonen växer till full längd vid ca 8 års ålder. Översynthet är det vanligaste synfelet hos barn. Barn kan kompenserra för sin översynthet genom att ackommodera. Det gäller även unga vuxna innan de har blivit överssynta.

Alla blir ålderssynta förr eller senare.

Några orsaker till din ålderssyntet kan vara:

  • ålder
  • genetiska förutsättningar
  • underliggande medicinskt tillstånd, t.ex. diabetes.

Ålderssynthet (presbyopi) blir märkbart efter ca 40 års ålder och det är en naturlig följd av linsens åldrande. Översynthet gör också objekt på nära håll suddiga men orsaken är brytningsfel.

korrigering av översynthet med glasögon och linser

Översynthet kan vanligtvis korrigeras med konvexa linser (plusglas) i glasögonen. 

Din översynthet kan korrigeras med kontaktlinser. Det är viktigt att du har en god ögonhygien vid använding av kontaktlinser, för att undvika ögoninfektioner.

korrigering av översynthet med ögonlaser

Hornhinnan har för liten böjning (refraktion av ljus) vid översynthet. Laser omformar epitelet (hornhinnans yttre del) med tillräckligt borttagen vävnad så att ljusstrålar fokuseras direkt på näthinnan.

Dioptrier är en måttenhet för linsens ljusbrytande förmåga. Det skrivs ut som ett positivt tal för översynthet, t.ex. +2D. Vuxna med översynthet upp till +6 dioptrier med astigmatism upp till +5 dioptrier kan behandlas med lasermetoderna TransPRK Transwave Optimized eller F-CAT LASEKOptalux Ögonlaserklinik.

komplikationer vid översynthet

Det är viktigt med regelbundna ögonkontroller av barn för att kunna upptäcka översynthet. Ej övergående översynthet kan leda till andra permanenta ögonrelaterade besvär.

Barn med kraftig översynthet överfokuserar. Det kan leda till synnedsättningar som dubbelseende och i sin tur skelning eller strabism – en rubbning av ögonaxlarnas ställning och samverkan gör att ögonen pekar snett i förhållande till varandra.

Obehandlad översynthet hos barn är den vanligaste orsaken till synnedsättningen Amblyopi (lata ögat) – ej full utvecklad syn på ett öga under den tidiga barndomen. Det innebär att barnet använder sig av det bättre fungerande ögat. Amblyopi diagnostiseras och behandlas av ögonläkare ortopister under övervakning av ögonläkare. Behandlingen skall påbörjas så tidigt som möjligt innan synen utvecklats färdigt vid ca 8 års ålder.

Boka tid för undersökning för Linsbyte/ RLE 
Längtar du efter att se klart utan glasögon och linser? Vi tar reda på om ögonlaser  eller Linsbyte är genomförbart efter undersökning av dina ögon. Vi utför linsbyte för dig som är över 40 år och ögonlaser under 40 år. Prata med läkaren om vad som är bäst för just dina ögon.
Boka undersökning – Linsbyte/ RLE eller Ögonlaser

Boka tid för ögonundersökning på Optalux Ögonmottagning

Boka tid på Optalux Ögonkliniker:

  • Ring 08 66 222 30 för egen bokning.
  • Dagliga akuta tider finns.
  • Remisser från sjukhus, vårdcentraler, ögonläkare, andra specialistläkare, och optiker tas emot elktroniskt eller per post.
  • Avgiftsfri för Barn under 18 år och äldre än 85 år
  • Frikort gäller

boka tid på optalux ögonmottagning