Närsynthet (Myopi)

Optalux utför operationer om du vill helt slippa glasögon och linser. Fråga din läkare.

Närsynthet innebär att du ser sämre på avstånd men bra på nära håll. Hur långt du ser beror på svårighetsgraden. Närsynthet är det vanligaste synfelet i Sverige. Du brukar märka synförsämringen i barndomen eller tonåren. Det är till stor del gentiskt betingat. Den medicinska termen för närsynthet är myopi.

Närsynthet definieras av att ljusstrålarna som kommer in parallellt med den optiska axeln bryts i en brännpunkt framför istället för direkt på näthinnan – den ljuskänsliga vävnaden i ögats baksida.

Ögongloben i det närsynta ögat är för lång jämfört med dess brytningskraft i viloläge. Närsynthet kan i vissa fall bero på en för kraftigt krökt hornhinna.

orsaker till närsynthet

Forskningen indikerar på att närsynthet är främst genetiskt betingat. Antalet närsynta barn har stigit kraftigt. Flera forskare inom bland annat klinisk neurovetenskap tror det kan finnas miljömässiga faktorer.

Vi behöver mer forskning över orsaker till närsynthet. Din risk för närsynthet är högre om en av dina föräldrar är närsynt. Du löper större risk att bli närsynt om båda dina föräldrar är närsynta.

Närsynthet uppstår vanligtvis vid puberteten, men det kan utvecklas i alla åldrar, inklusive bland mycket små barn. Små barn kan tro att deras suddiga syn är normaltillståndet. Symptomen för närsynthet upptäcks vanligtvis först i skolan när barnet har svårt att läsa den svarta tavlan. Svårighetsgraden tilltar med åldern eftersom ögat blir längre när barnet växer.

Närsynthet brukar stabiliseras vid fullvuxen ålder. Din närsynthet ökar mest fram till 25-årsåldern.

Närsynthet hos äldre kan vara en tidig indikation på gråstarr (Katarakt).

korrigering av närsynthet med glasögon och linser

Glasögon eller kontaktlinser är de vanligaste sätten att korrigera närsynthet. Synutvecklingen kan bromsas om du inte använder glasögon. Det är viktigt för synutvecklingen att närsynta barn får glasögon så tidigt som möjligt.

Konkava linser (minusglas) används för korrigering av närsynthet.

Närsynthet kan korrigeras med olika sorters kontaktlinser som dagslinser, dygnet-runt-linser och månadslinser.

Ögonspecialister brukar rekommendera att inte sova med kontaktlinser på grund av infektionsrisk.

korrigering av närsynthet med ögonlaser

Vi kan behandla din närsynthet med ögonlaser

Hornhinnan har för mycket böjning (refraktion av ljus) vid närsynthet. Laser omformar epitelet (hornhinnans yttre del) med tillräckligt borttagen vävnad så att ljusstrålar fokuseras direkt på näthinnan.

Dioptrier är måttenheten för linsens ljusbrytande förmåga. Det skrivs ut som ett negativt tal för närsynthet, t .ex. -2D. Vuxna med närsynthet upp till -12 dioptrier med astigmatism upp till -6 dioptrier kan behandlas med ögonlasermetoderna TransPRK Transwave Optimized eller F-CAT LASEK.

ögonsjukdomar relaterade till närsynthet

Kraftig närsynthet ökar risken för följande ögonsjukdomar senare i livet:

Boka tid för undersökning för Linsbyte/ RLE 
Längtar du efter att se klart utan glasögon och linser? Vi tar reda på om ögonlaser  eller Linsbyte är genomförbart efter undersökning av dina ögon. Vi utför linsbyte för dig som är över 40 år och ögonlaser under 40 år. Prata med läkaren om vad som är bäst för just dina ögon.
Boka undersökning – Linsbyte/ RLE eller Ögonlaser

Boka tid för ögonundersökning på Optalux Ögonmottagning

Boka tid på Optalux Ögonkliniker:

  • Ring 08 66 222 30 för egen bokning.
  • Dagliga akuta tider finns.
  • Remisser från sjukhus, vårdcentraler, ögonläkare, andra specialistläkare, och optiker tas emot elktroniskt eller per post.
  • Avgiftsfri för Barn under 18 år och äldre än 85 år
  • Frikort gäller

boka tid på optalux ögonmottagning