Astigmatism (Brytningsfel)

Optalux utför operationer om du vill helt slippa glasögon och linser. Du kan i samband med din gråstarroperation eller även om du inte har gråstarr kan operera bort alla dina synfel inklusive astigmatism. Boka tid för undersökning i Odenplan och fråga din läkare.

Astigmatism beror på ojämnt krökt hornhinna eller oregelbundenhet av linsens kurvatur. Normalt är hornhinnan eller linsen krökt lika i alla riktningar. Det finns två huvudtyper av astigmatism – regelbunden och oregelbunden. Oavsett vilken typ av astigmatism du har blir din syn suddig och förvrängd på nära håll och avstånd. Astigmatism kan förekomma med andra synfel som närsynthet och översynthet.

orsaker till astigmatism

En normal sfäriskt formad hornhinna likt en fotboll jämnt krökt i alla vinklar bryter ljusstrålar korrekt på näthinnan. Vid astigmatiskt tillstånd när hornhinnan eller linsen är ojämnt krökt bryts ljusstrålar med olika styrka i olika riktningar eller plan. Det resulterar i en förvrängd bild.

I de flesta fall finns astigmatismen från födseln men det kan uppstå efter en ögonskada eller som komplikation efter en ögonoperation.

Astigmatism och brytningfel används som synonymer i vardagligt tal. Brytningsfel är egentligen alla avvikelser i ljusbrytande förmåga. Astigmatism är ett synfel som brukar samexistera med andra brytningsfel som närsynthet (myopi) eller översynthet (hyperopi).

två typer av astigmatism

Astigmatism kan vara regelbunden eller oregelbunden.

  1. Vid regelbunden astigmatism är hornhinnan krökt mer i en riktning än den andra.
  2. Den oregelbundna astigmatismen beror på ojämnheter som inte ens är på hornhinnans yta. Hornhinnan kan vara krökt i olika riktningar.

Oregelbunden astigmatism är mindre vanlig än regelbunden astigmatism.

Den oregelbundna astigmatismen kan uppstå

  • av skador som givit ärrbildning på hornhinnan
  • från vissa sorters ögonoperationer
  • vid gradvis förtunning av hornhinnan till följd av ögonsjukdomen Keratokonus.

korrigering av astigmatism med glasögon och linser

Regelbunden astigmatism kan korrigeras med glasögon och toriska kontaktlinser.

Oregelbunden astigmatism kan korrigeras med stabila kontaktlinser, men inte med glasögon.

ögonlaser mot astigmatism

Vi kan behandla din astigmatism med ögonlaser.

Graden av astigmatism anges i cylinder (Cyl) och styrkan i dioptrier. Axel (Ax) för cylindern anges med ett värde mellan 0-180 grader. Vuxna med närsynthet (myopi) upp till -12 dioptrier med astigmatism upp till -6 och översynthet (hyperopi) upp till +6 dioptrier med astigmatism upp till +5 dioptrier kan behandlas med ögonlasermetoderna TransPRK Wavefront Optimized eller F-CAT LASEK.

besvär orsakade av astigmatism

Astigmatism kan ge huvudvärk, ansträngda och trötta ögon.

Boka tid för undersökning för Linsbyte/ RLE 
Längtar du efter att se klart utan glasögon och linser? Vi tar reda på om ögonlaser  eller Linsbyte är genomförbart efter undersökning av dina ögon. Vi utför linsbyte för dig som är över 40 år och ögonlaser under 40 år. Prata med läkaren om vad som är bäst för just dina ögon.
Boka undersökning – Linsbyte/ RLE eller Ögonlaser

Boka tid för ögonundersökning på Optalux Ögonmottagning

Boka tid på Optalux Ögonkliniker:

  • Ring 08 66 222 30 för egen bokning.
  • Dagliga akuta tider finns.
  • Remisser från sjukhus, vårdcentraler, ögonläkare, andra specialistläkare, och optiker tas emot elktroniskt eller per post.
  • Avgiftsfri för Barn under 18 år och äldre än 85 år
  • Frikort gäller

boka tid på optalux ögonmottagning