Ålderssynthet (Presbyopi)

Optalux utför operationer om du vill helt slippa glasögon och linser. Du kan i samband med din gråstarroperation eller även om du inte har gråstarr kan operera bort alla dina synfel inklusive åldersynthet och annat synfel. Boka tid för undersökning i Odenplan och fråga din läkare.

Optalux utför operationer omdu vill helt slippa läsglasögon. Fråga din läkare.

Ålderssynthet (presbyopi) är ett synfel som oftast uppstår efter ca 40 års ålder när ögats lins förlorat den naturliga förmågan att fokusera på nära håll.

orsak till ålderssynthet

Ålderssynthet (presbyopi) är ett synfel som upptår när linsen blir mindre flexibel och elastisk. Det tillhör ögats naturliga åldrande. Alla drabbas av ålderssynthet förr eller senare.

Förmågan att fokusera på nära håll försämras. Objekt på avstånd blir också suddiga när din ålderssynthet förvärras.

Översynthet ger också sämre syn på nära håll men det orskas av brytningsfel.

korrigering av ålderssynthet med glasögon

Läsglasögon kan användas för god syn på nära håll. Två par olika glasögon kan behövas för ålderssynthet – ett par för god syn på nära håll, och ett annat för avstånd.

Multifokalglas ger klar syn på olika avstånd, vilket kan vara mer praktiskt.

Dubbelslipade glasögon (bifokala) har två skarpt åtskilda optiska zoner med överdelen för god syn på avstånd, och underdelen för nära håll.

Progressiva glasögon kan ge ökad komfort med steglös variation i styrka från god syn på avstånd till nära håll.

monovision

Du kan ha medicinska förutsättningar för ögonlaser med metoden Monovision om du har begynnande ålderssynthet. Du måste först prova två kontaktlinser under en period med olika styrka på vardera öga för god syn på nära håll och avstånd. Din optiker kan hjälpa dig med monovision-linser. När det har funkat med monovision-linser är du redo för din förundersökning hos oss för ögonlaser med Monovision, vilket är en permanent lösning.

Ögonlaserbehandling är endast möjligt för åldersrelaterat synfel i ett tidigt stadium.

Boka tid för ögonundersökning på Optalux Ögonmottagning

Boka tid på Optalux Ögonkliniker:

  • Ring 08 66 222 30 för egen bokning.
  • Dagliga akuta tider finns.
  • Remisser från sjukhus, vårdcentraler, ögonläkare, andra specialistläkare, och optiker tas emot elktroniskt eller per post.
  • Avgiftsfri för Barn under 18 år och äldre än 85 år
  • Frikort gäller

boka tid på optalux ögonmottagning