Synfel

Optalux utför operationer om du vill helt slippa glasögon. Du kan även i samband med din gråstarroperation betala extra för att få Premium/ Multifokal lins inopererad och slippa läsglasögon och avståndsglasögon. Våra linser som operera sin i ditt öga rättar till alla synfel även brytningsfelet/ Astigmatismen. Fråga din läkare för mer information.

Refraktiva synfel uppstår när ögats struktur påverkar hur ljus bryts. Synfel kan visa sig i tidig ålder. Linsens naturliga åldrande börjar från ca 40 års ålder – när ögats förmåga att fokusera på nära håll försämras.

normalsyn (emmetropi)

Ljuset passerar hornhinnan och in i linsen, där den fokuseras på näthinnan i ögats baksida för att skapa en bild. Bilden konverteras till en elektrisk signal och skickas till hjärnan via den optiska nerven. När hornhinnan är krökt jämnt i alla vinklar och ögongloben är i rätt längd fokuseras ljusstrålarna direkt på näthinnan. Detta tillstånd ger en skarp bild och kallas för normalsyn (emmetropi).

synfel

Vanliga synfel:

undersökning av synfel

Legitimerade optiker diagnostiserar synfel vid en undersökning. De avgör ögonens synskärpa på avstånd, nära håll (t ex läsning) och medelavstånd (t ex datorskärm). Optiker skriver ut recept på synhjälpmedel - glasögon och/eller kontaktlinser.

Initialt kan apparaten autorefraktor användas för att avgöra synfelet. Med det äldsta sättet gör patienten en jämförande bedömning mellan olika glas i provbågar framför en syntavla. Oftast använder optikern Snellen – en enkel syntavla med en stor bokstav i toppen och rader av allt mindre bokstäver nedanför.

Optiker kan även kolla hur ögonen samarbetar, ögontrycket (oftast med en apparat mot ögat som liknar en luftpuff), pupillreflexer, och skelningar.

Optiker arbetar med friska ögon och får inte sätta medicinska diagnoser på patienter. Vid misstanke om ögonsjukdomar eller ögonbesvär remitterar optiker till ögonläkare.

korrigering av synfel med ögonlaser

Vi kan korrigera ditt synfel med ögonlaser. Laserbehandling av synfel kräver en mer omfattande förundersökning än synundersökning hos optiker för glasögon och linser.

Boka Förundersökning för Ögonlaser eller RLE – Gratis Just Nu

Längtar du efter att se klart utan glasögon och linser? Vi tar reda på om ögonlaser är genomförbart efter en omfattande undersökning av dina ögon.

Boka Förundersökning – Ögonlaser